محل تبلیغات شما

 

 


برای مطالعه مقالات مشابه، به سلسله مقالات خاورمیانه، آوردگاه قدرتهای بزرگ» در همین وبسایت مراجعه کنید.


از منظر آمریکا فشار بر ایران علاوه بر رفع مزاحمت های این قدرت منطقه ای، زمینه را برای ضربه زدن به روسیه و به ویژه به چین فراهم می سازد. اما این فشار به چه صورتی باید باشد؟ جنگ نظامی؟ یا تحریم و جنگ سرد؟

 

احتمال جنگ نظامی مستقیم میان آمریکا و ایران بسیار کم است. مهم ترین دلایل این ادعا عبارتند از:

  1. وقوع یک جنگ بزرگ در خلیج فارس و تهدید تنگه هرمز، بهای نفت را با سرعتی سرسام‌آور افزایش  داده و اقتصاد جهانی را در سراشیبی می اندازد. در بخشهای بعدی درباره برنامه بلند مدت آمریکا برای افزایش بهای نفت بحث خواهد شد اما این برنامه بایستی به نحوی پیش برود که تاثیر منفی بر رشد اقتصادی، شاهرگ نظام سرمایه داری، نگذارد.
  2. تجربه زیانبار جنگ عراق درسهای تلخی برای آمریکا برجای گذاشته است. نه تنها برآوردهای خوش‌بینانه آنها درباره هزینه ها و مدت زمان جنگ تحقق نیافت بلکه گرفتاری در باتلاق عراق آنها را از تمرکز بر چین بازداشت. از سوی دیگر، کارشناسان ارشد اقتصادی مانند جوزف استیگلیتز، برنده جایزه نوبل اقتصاد، جنگ عراق را از علل بنیادین بحران مالی و اقتصادی ۲۰۰۸ می دانند. بحرانی که آمریکا را برای چندین سال دیگر زمین گیر و فرصتی بی نظیر را برای جهش اقتصادی چین فراهم ساخت.
  3.  نیروهای شبه نظامی نزدیک به ایران، مانند حزب الله در لبنان و حوثی ها در یمن، از جمله عوامل نگرانی آمریکا و متحدان آن در جنگ با ایران هستند. این نیروها می توانند جنگ را نه تنها به خاک متحدان آمریکا بکشانند بلکه با حمله به پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه، ضربه ای غیرقابل جبران بر آن وارد کنند. پیداست که روسیه و چین برنده چنین وضعیتی خواهند بود.
  4. جنگ با ایران تهدید جدی روسیه و چین نیز هست. هر یک از این کشورها از این جنگ منافعی خواهند داشت اما آسیبهای بلندمدت آن بسیار بیشتر خواهد بود. هر دو از گرفتاری آمریکا در باتلاقی تازه قطعا خوشحال شده و حتی روسیه بر خلاف چین از افزایش بهای نفت نیز منتفع خواهد شد. با این حال ایران ناامن راه نفوذ گروههای تروریستی را به روسیه هموار خواهد کرد. در مورد چین، ناامنی مسیرهای تجاری جاده ابریشم و اخلال در تامین انرژی دو تهدید عمده ای هستند که از ناامنی و چندپارگی ایران حاصل خواهند شد. این عوامل، روسیه و چین را به حمایت از ایران سوق داده و گسترش جنگ به مناطق خارج از خلیج فارس و تبدیل آن به یک جنگ فراگیر جهانی را  محتمل و به تبع آن احتمال آغاز جنگ از سوی آمریکا را کاهش می دهند.

این در حالی است که هیچ کشور ثالثی در منطقه جرات حمله به ایران را ندارد. وجود چنین کشوری یک موهبت بزرگ برای آمریکا می بود اما بعکس، عربستان و اسرائیل برای مهار ایران دست به دامن آمریکا شده و سعی دارند آن را به مقابله با ایران ترغیب کنند.

با توجه به آنچه گفته شد بایستی پرسید اگر آمریکا و متحدانش آمادگی رویارویی نظامی را ندارند پس هدف از حضور پر سر و صدا در خلیج فارس چیست؟ آیا صرفا یک بلوف ی بود که با برخورد شجاعانه ایران بی ثمر شد؟ یا همانطور که در بخش قبلی نیز گفته شد هدفی بزرگتر، یعنی رویارویی با قدرتهای رقیب و به ویژه چین، در پشت این نمایشها پنهان است و حضور نظامی در منطقه با هدف ریل گذاری این اهداف شوم صورت می گیرد؟

به نظر می رسد آمریکا قصد دارد تا با ادامه حضور در منطقه و ایجاد ناامنی های موردی به تدریج حضور دائمی خود و متحدانش را در تنگه هرمز و خلیج فارس توجیه نماید. با این ترفند و با تداوم تحریمهای سخت علیه ایران، آمریکا درصدد تجزیه بخشهای جنوبی ایران و بعد از آن حتی تجزیه کشور به چندین کشور کوچکتر است. در صورت تحقق این برنامه شوم آمریکا به چندین هدف مهم دست می یابد:

  1. از بین بردن بزرگترین رقیب اسرائیل (بخوانید نماینده دائمی ارتش آمریکا در خاورمیانه)
  2. محدود ساختن دسترسی روسیه به آبهای خلیج فارس
  3. وابسته کردن هر چه بیشتر چین و اروپا به نفت آمریکا و یا نفت خلیج فارس که عملا تحت کنترل آمریکا درخواهد آمد
  4. انسداد مسیرهای دریایی و زمینی ابرپروژه جاده ابریشم

این برنامه شوم البته به سادگی تحقق نخواهد یافت. نه تنها ایران یک بازیگر منفعل نیست بلکه چین و روسیه نیز با آگاهی بر اهداف شوم آمریکا، در برابر آن ایستادگی خواهند کرد. از سوی دیگر نظام اقتصادی جهان همچنان به رشد چین وابسته است و کوچکترین تنش در روابط آمریکا با چین در ماههای گذشته با سقوط شاخصهای سهام مواجه شده است. بنابراین، سرنوشت این برنامه شوم صرفا در دستان ابرقدرت فعلی جهان نیست و ایستادگی و مقاومت بازیگران دیگر، تاثیر به سزایی در سرانجام آن دارد.

۷۰ تریلیون دلار بدهی اقتصاد آمریکا  - بخش اول: سلطه دلاری زمینه ساز کسری مزمن

۲۴۴ تریلیون دلار بدهی اقتصاد جهانی وقتی همه بدهکارند! طلبکار کیست؟

به بهانه ناآرامی های اخیر اکوادور

آمریکا ,جنگ ,چین ,روسیه ,یک ,خلیج ,خلیج فارس ,روسیه و ,آمریکا و ,این برنامه ,با ایران

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

وبلاگ شخصی بخش خرقان ساوه زرند استان مرکزی ایران